Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o dużo poprawniej poznać Kraków oraz jego okolice.