Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne i nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi konsumenci próbują równie pyszne dania – risotto, polentę i desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w karcie znajdują się również mniej popularne potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność i jedzenie z wielu miejsc kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia faktu, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Kolacja w charakterze włoskim koniecznie powinien zawierać też wino. Lampka alkoholu to we Włoszech kanon. zobacz Najbardziej popularne wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film